Verlaag je waterverbruik: ontdek tips voor een goed waterbeheer

26/04/2021

Indrukwekkend: we verbruiken gemiddeld 110 liter kostbaar drinkwater per persoon per dag. Door slim om te springen met water kan je gelukkig heel wat liters water besparen. Dat is goed voor het milieu en je budget. What’s not to like? Met deze tips doe je je waterfactuur aanzienlijk dalen.

Stop met water verspillen

Wil jij je waterverbruik verlagen? Door simpelweg enkele gewoontes aan te passen kan je indrukwekkende resultaten behalen. Besparingskansen zijn er genoeg, want op verschillende plaatsen in huis kan je water besparen. Denk maar aan de keuken, de badkamer of in de tuin. Maar hoe pak je dit best aan?

Water besparen in de keuken

Was je vaak af in je afwasbak? Tenzij je een warmwaterkraan hebt, stroomt er eerst koud water uit je keukenkraan. Laat dit koude water niet zomaar wegstromen, want dat is pure verspilling van kostbaar drinkwater. Vang het koude water op en gebruik het om bijvoorbeeld je planten water te geven of als drinkwater voor je huisdieren. Maar waarom zou je steeds met de hand afwassen? Eigenlijk hoef je niet te vrezen voor het waterverbruik van een afwasmachine. Met een nieuw model vaatwasser verbruik je minder water dan wanneer je met de hand afwast. Let wel, dit geldt alleen als je je vaatwasser volledig vult, en niet eerst de borden afspoelt onder de kraan. Ontdek meer tips om water te besparen in huis

Water besparen in de badkamer

Hou je ook zo van een ontspannend bad? Dat begrijpen we maar al te goed, helaas is het minder goed voor je waterverbruik. Als je een bad neemt, verbruik je bijna dubbel zoveel water dan wanneer je een douche zou nemen. Gemiddeld verbruik je tijdens het douchen 60 liter water. Maar het kan ook anders. Door een minuut minder lang te douchen, bespaar je bijna een hele emmer water. Tijdens het inzepen laten we meestal het water lopen, maar aan dat water heb je eigenlijk niets. Zet je douchekraan gerust even uit, of installeer een spaardouchekop. Vergeleken met een gewone douchekop verbruikt die de helft minder water. Ontdek meer tips om water te besparen onder de douche.

Water besparen kan zelfs op het toilet. Met een dubbele spoelknop kan je telkens kiezen voor weinig (3 liter) of veel (6 liter) water om je toilet door te spoelen. Verder sluit je je toilet best aan op regenwater, want voor je toilet heb je immers geen drinkwater nodig. Ontdek hoe je regenwater kan gebruiken voor je huishouden.

Water besparen in de tuin

In je tuin gebruik je best regenwater om je planten water te geven. Als je met een gieter je planten begiet, ga je bovendien zuiniger om met water dan wanneer je met je tuinslang aan de slag gaat. Wist je dat het beter is voor je planten om ze pas water te geven wanneer het een tijdje droog weer is geweest? Ze dan ineens een kwartier water geven is beter dan elke dag een paar minuten. Zo zijn je planten ook beter gewapend tegen droogte.

Duurzaam waterbeheer dankzij regenwaterrecuperatie

Waarom zou je regenwater zomaar laten wegvloeien, als je het ook kan gebruiken voor je huishouden? Vang het regenwater dat op je dak valt, op in een regenwatertank. Zo spaar je vele liters water die je kan gebruiken om je toilet door te spoelen, je wasmachine te laten draaien, je auto te wassen of je planten te besproeien. Zo verbruik je tot 60% minder leidingwater en daalt je waterfactuur. In totaal kan de jaarlijkse waterbesparing voor een gezin van vier zo oplopen tot 70.000 liter! Goed om te weten: in Vlaanderen en Brussel is een regenwaterrecuperatiesysteem verplicht bij een nieuwbouw of renovatie. Ontdek alle voordelen van regenwaterrecuperatie.

Denk eraan, je moet het regenwater dat in je regenwatertank terechtkomt zeker en vast filteren. Een waterfilter zal het vuil filteren uit het opgevangen regenwater. Verder is een verbinding maken tussen drinkwater en regenwater verboden. Leer hoe je regenwater recupereert zoals het hoort.

Ga jij ook aan de slag met je waterbeheer om je waterfactuur te doen dalen? Ontdek nog meer handige tips om water te besparen, verken het aanbod aan oplossingen van Facq (waterbehandeling en pompen) of maak een afspraak met een expert voor advies.

In samenwerking met Facq

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.