Schakelaars en stopcontacten kiezen: wat zijn de mogelijkheden?

Gepubliceerd op 30 Juni 2015

Schakelmateriaal dat je perfect kunt integreren in je interieur is meer dan ooit in trek. Niet verwonderlijk, want de esthetische meerwaarde die je creëert met eigentijdse lichtschakelaars en stopcontacten compenseert ruimschoots de kleine meerprijs. Bekijk schakelmateriaal met een elegant design.

Opbouwschakelaars

Je hebt de keuze uit twee soorten schakelaars: opbouw- en inbouwschakelaars. Opbouwschakelaars plaats je op de muur, en dit in ruimten waar het esthetische aspect niet of nauwelijks van belang is. Vroeg of laat kom je wellicht tot de vaststelling dat er te weinig lichtschakelaars of stopcontacten in je woning zijn voorzien. Of dat ze op een onpraktische plaats werden geïnstalleerd. Daarom is het bij een nieuwbouwwoning zo belangrijk om vooraf goed in te schatten waar welke elektrische apparaten komen, en hoeveel stopcontacten je nodig hebt. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan en ontdek de nieuwste generatie schakelmateriaal.

Inbouwschakelaars

Inbouwschakelaars verwerk je met inbouwdozen in de muur waardoor ze een egaal geheel vormen met de wand. De meeste leefruimten zijn om die reden van dergelijke schakelaars voorzien. Fabrikanten van schakelmateriaal geven de voorkeur aan de passende inbouwdozen die zij aanbieden, maar er zijn ook universele types op de markt. Die zijn geschikt voor alle merken van schakelmateriaal.

Design en technische snufjes

Het design van schakelmateriaal is zeer uiteenlopend. Eerst en vooral heb je het enorme aanbod van kleuren. Maar ook de verscheidenheid van materialen voor afdekplaatjes en lichtschakelaars is enorm. Aluminium, glas, hout, natuursteen, … het kan allemaal. En dan zijn er nog de vele technische snufjes zoals lichtschakelaars met een touchscreen, schakelmateriaal met ingebouwde ledverlichting en de combinatie met bewegingsdetectoren of met domotica. Ontdek innovatieve smart home oplossingen voor jouw woning.

Doe inspiratie op

Benieuwd hoe een minimalistische Living Now schakelaar eruit zou zien in jouw interieur? Neem een foto van je muur met je smartphone of tablet en kies hier uit diverse looks voor de schakelaar. De tool geeft vervolgens een realistisch beeld van hoe de schakelaar eruit zou zien in jouw interieur. Probeer nu de configurator.

De ideale hoogte

De voorzieningen voor een aansluiting op een toekomstig domoticasysteem stippel je in een nieuwbouwwoning best op voorhand uit. Voorzie voldoende wachtleidingen, zodat wijzigingen of uitbreidingen nadien zonder al te veel breekwerk kunnen worden uitgevoerd. De ideale hoogte voor schakelmateriaal bestaat niet. Lichtschakelaars plaats je meestal op een hoogte van 1 tot 1,20 meter, voor stopcontacten varieert dit van 15 tot 30 centimeter. Niet alleen je persoonlijke voorkeur bepaalt de hoogte van het schakelmateriaal, ook het gebruik ervan.

In een slaapkamer, en dan meer bepaald aan het bed wordt dit nog een iets ander verhaal. De eenvoudigste manier om dit uit te zoeken is: ga op je bed liggen, en probeer op een denkbeeldige schakelaar te drukken. Hou je hand daar, zet een kruisje en meet op welke hoogte je zit.  

Waak over je veiligheid

Het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) is in het leven geroepen om je veiligheid te garanderen. Dit reglement legt een minimumhoogte van 25 centimeter op voor stopcontacten in vochtige ruimten. Water- en spatwaterdichtheid zijn in deze ruimten uitermate belangrijk. Daarom is het niet toegelaten om een stopcontact te plaatsen binnen een afstand van 60 centimeter van het bad of de douche, tenzij dit stopcontact wordt beveiligd door een differentieelbeveiliging of een veiligheidstransformator. Meer informatie over je elektrische installatie in de badkamer vind je hier.

Zorg ervoor dat je elektrische installatie voldoet aan de voorwaarden van het AREI. Vraag in elk geval advies aan een gespecialiseerd bedrijf en gebruik uitsluitend materiaal dat het CEBEC-keurmerk draagt. Dit Belgische label wordt slechts toegekend als het materiaal uitgebreide testen en controles op de elektrische veiligheid goed heeft doorstaan.

Living Now is de nieuwste generatie schakelmateriaal die design koppelt aan geconnecteerde oplossingen. Benieuwd? Bezoek de BTicino Concept Store en laat je inspireren. Ontdek hier een verdeler of installateur in je buurt.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan