Waarom akoestisch isoleren ook nu al een goed idee is

Gepubliceerd op 04 September 2019

Het gebabbel van je naaste buurvrouw, het aanhoudende geblaf van de hond verderop, het geraas van voorbijrijdende auto’s, … Vervelend! Naast thermische isolatie wordt geluidsisolatie in huis steeds belangrijker. Hoe kun je de rust in huis bewaren? Kom het hier te weten.

 

Geluidsisolatie, de toekomst?

We wonen steeds dichter bij elkaar en de geluidshinder neemt alsmaar toe. Momenteel kies je zelf of je akoestisch isoleert of niet. Nochtans zouden zo’n 150.000 Vlamingen hinder hebben van het geluid van wegverkeer om nog maar te zwijgen van de hinder in huis. Daarom speelt de Vlaamse Overheid met het idee om geluidsisolatie voor zowel nieuwbouw als verbouwingen op termijn te verplichten en te belonen met een premie. Sinds 2008 is er een NBN-norm die zegt waaraan de akoestiek in woningen moet voldoen, maar die is niet bepalend. Schiet jij in actie?

Geluidshinder verminderen

Muurisolatie tegen het geluid van voorbijrazende auto’s, dakisolatie tegen het getik van regen en hagel, plafondisolatie tegen radio en tv-geluiden van je bovenburen, akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur tegen drumgeluiden, isolatie in voorzet- en scheidingswanden voor een betere nachtrust, isolatie in je betonnen vloer voor stillere voetstappen, … Je kunt op verschillende plaatsen in je woning isolatie voorzien om geluidshinder te verminderen. Welk type je nodig hebt, is afhankelijk van het soort geluid en de plek die je wilt isoleren. 

Slimme bouwmaterialen

Ga je bouwen? Deel dan de ruimtes van je woning slim in en houd eventuele geluidshinder in het achterhoofd. Situeer je slaapkamer bijvoorbeeld niet aan de straatkant of naast de wasruimte. Gebruik ook bouwmaterialen die akoestisch goed isoleren. Zo zijn cellenbetonblokken, kalkzandsteen en akoestische bakstenen zeer goede opties. Ga je verbouwen en kun je aan de constructie zelf niet veel veranderen? Dan zijn er geluidsisolerende materialen om de geluidshinder te verminderen.

Twee verschillende soorten geluid

Er zijn twee soorten geluid. Enerzijds geluiden die zich via de lucht verplaatsen, denk maar aan muziek, het gebabbel van buren, voorbijsnellende auto’s, vliegtuiggeluiden, blaffende honden, kraaiende hanen, … Anderzijds contactgeluiden waarbij de geluidstrillingen worden doorgegeven via delen van de constructie van je woning. Denk maar aan hakken op een houten of betonnen vloer, het getril van de wasmachine, dichtslaande deuren, schuivend meubilair, enzovoort. Probeer te weten te komen welke type geluid je stoort. We verduidelijken enkele termen die met geluidsisolatie te maken hebben. 

Belangrijke termen bij geluidsisolatie:

Massawet en massa-veer-massa principe

Twee belangrijke regels bij geluidsoverdracht zijn die van de massawet en het massa-veer-massa principe. De massawet zegt het volgende: hoe zwaarder de massa van een constructie, hoe beter de geluidsdemping. Een dikke muur van baksteen, beton of nog beter, een dubbele muur, isoleert dus beter tegen geluid. Maar een huis vol dikke muren zetten, is niet altijd mogelijk, denk maar aan een renovatie. Hierbij werkt men vaak met het massa-veer-massa principe: tussen twee wanden wordt een zogenaamde veer geplaatst. Meestal is dit zacht isolatiemateriaal met eventueel een luchtlaagje. De trillingen die de eerste massa doen trillen worden in de ‘veer’ gedempt en worden dan verzwakt doorgegeven aan de tweede massa. 

Luchtstroomweerstand en dynamische stijfheid

Of een materiaal goed akoestisch isoleert, is afhankelijk van luchtstroomweerstand (AFr) en dynamische stijfheid (SD). De luchtstroomweerstand bepaalt hoeveel van het geluid dat via de lucht verplaatst wordt door een materiaal wordt tegengehouden. Dynamische stijfheid zegt iets over de geleiding van geluidsgolven via een bepaald materiaal. Zo geleiden materialen met een compacte structuur geluid beter. PUR, PIR bijvoorbeeld zijn compacter dan glaswol en isoleren dus niet akoestisch. 

Geluidsabsorptie versus – isolatie

Geluidsisolatie en akoestische isolatie is niet hetzelfde. Bij akoestiek ga je kijken naar de klank in een ruimte, bij isolatie gaat het over geluidsoverdracht tussen ruimtes. Om de akoestiek te verbeteren gebruikt men materiaal dat het geluid absorbeert en dus de galm of echo van een ruimte vermindert. Denk maar aan akoestische wand- en plafondpanelen. Geluidsisolatie wil zeggen dat het materiaal het geluid dat zich van de ene naar de andere ruimte verplaatst tegenhoudt. Afhankelijk van het type geluid gaat men hiervoor de isolatie bepalen. 

Soort isolatiemethode 

Heb je last van luchtgeluid? Met akoestische materiaal kun je dit tegenhouden. Hoe zwaarder het materiaal, hoe meer geluid er tegen wordt gehouden (massawet). Je kunt een lichte structuur of muur verzwaren en zo meer geluid tegenhouden. Kan dit niet, dan maakt men gebruik van het massa-veer-massa principe. Is het eerder contactgeluid dat je stoort? Dan zal je de raakpunten tussen de trillingsbron en het contactoppervlak moeten ontkoppelen. Dit kan met een verende laag. De geluidstrillingen word dus niet verder doorgegeven aan de structuur. Dit werkt volgens het massa-veersysteem. 

Vaak voorkomende geluidsisolerende materialen

1. Glaswol als akoestische isolator

Wist je dat glaswol ook akoestisch isoleert? Het absorbeert geluid zeer goed en beperkt de nagalm in een ruimte. De isolatie werkt volgens het massa-veer-massasysteem. Feit is dat hoe dikker de laag isolatie is, hoe beter het akoestisch isoleert. 

Gebruik je glaswol voor je hellend dak, dan vormen de dakbedekking en het onderdak de eerste massa, de isolatie is dan de veer en de platen waarmee je het geheel afwerkt vormen de tweede massa. Heb je last van lawaaierige bovenburen? Dan kun je met een vals plafond creëren en die met glaswol akoestisch isoleren. Ook kan glaswol gebruikt worden als spouwmuurisolatie tussen gemeenschappelijke buitenmuren, achter een voorzetwand tegen een gemeenschappelijke binnenmuur of tussen een twee lichte scheidingswanden. Heb je nog houten vloeren? Dan kan glaswol een groot deel van de klank dempen. Zelfs voor de isolatie van betonnen vloeren kun je glaswol gebruiken. Zo creëer je een zwevende betonnen dekvloer en wapen je tegen contactgeluid. 

Naargelang de toepassing zijn er verschillende soorten panelen glaswol. Ga je zelf isoleren? Informeer je dan goed over het type glaswol dat je nodig hebt, de nodige dikte en het akoestisch isolerend vermogen.

2. Rotswol geluidsisolatie

Rotswol of ook wel steenwol genoemd is eveneens een effectief materiaal tegen geluidsoverlast. Hiermee haal je binnen het geluidsniveau met 40% naar beneden. Dit type isolatie absorbeert het geluid en vermindert de trillingen dankzij de open en poreuze structuur. Rotswol werkt volgens het massa-veer-massaprincipe en kan gebruikt worden als isolatie in daken, gevels, plafonds, muren, wanden en vloeren.

3. Polyethyleen

Polyethyleen isolatie of PE is een sterke, duurzame kunststof die vaak gebruikt wordt voor het geluid te isoleren van bijvoorbeeld laminaatvloeren. Het wordt dan als ondervloer gebruikt zodat het contactgeluid beperkt wordt. Ook als uitvulmateriaal of randisolatie is het geschikt. Het materiaal is vochtafstotend en bestand tegen wisselende temperaturen.

4. Kurk als isolatie

Kurk is een ecologisch isolatiemateriaal dat niet alleen goed thermisch isoleert maar ook goed werkt als geluidsisolator. Kurkisolatieplaten zijn ideaal om te gebruiken voor vloeren en wanden. Kurk in korrelvorm kun je gebruiken om houten structuren op te vullen en zo de akoestische prestaties te verbeteren. Ongebrande korrels kunnen vermengd worden met dekvloeren op cementbasis om zo een lichte, isolerende dekvloer te creëren. 

5. Akoestische isolatiepanelen

Isolatieproducenten hebben ook specifieke akoestische isolatie. Zo bestaan er bijvoorbeeld isolatiepanelen die je kunt plaatsen in een scheidingsmuur van gipskarton, binnenmuren, en muren die grenzen aan die van je buren. Ze zijn gemakkelijk en snel te plaatsen door jezelf of een professional en verminderen aanzienlijk geluid dat via lucht wordt doorgegeven. Je kunt hierna afwerken met gipskarton.

Ga je binnenkort (ver)bouwen en hou je rekening met akoestiek? Laat het ons hieronder weten.