Dekkend schilderen zonder strepen: zo lukt het!

Gepubliceerd op 28 November 2018

Schilderklus gepland, maar je vreest voor vlekken en strepen? Geen paniek. Haal kwalitatieve producten in huis en check onze tips. Da’s immers de kortste weg naar een egaal resultaat.         

Een must: kwalitatieve verf

Eerst even dit: welke verf je best gebruikt, hangt af van heel wat factoren. Wat is de ondergrond? Wil je een mat of glanzend resultaat? Ga je voor wit, een kleurtje of een speciaal effect? Zeker is dat je best voor kwaliteit kiest. Niet zeker welke verf je nodig hebt?

Tips voor een binnenmuur

Voor je begint …
Ga je je pijlen (en verfborstel) richten op een binnenmuur? Mogelijk moet je een voorstrijkmiddel of primer gebruiken. 

Aandachtspunten
En dan, aan de slag! Start steeds rechtsboven in de hoek om gemakkelijk te kunnen werken. Bij extreme lichtinval op een te schilderen muur begin je best met deze muur, daarna schilder je van de lichtbron weg. Schilder altijd in de juiste volgorde. Doe eerst de randen van een oppervlak van ongeveer één vierkante meter met een borstel en eventueel een verfrolletje voor een goede dekking en dezelfde structuur. 

Stappenplan voor een egale afwerking

 1. Deel de muur op in denkbeeldige vierkanten van ongeveer één vierkante meter.
 2. Start met schilderen bij de lichtbron en ga eerst langs het raam en het plafond met een verfborstel.
 3. Werk van boven naar beneden en vervolgens van de lichtbron weg. Doe genoeg verf op de verfrol en breng aan in een vlak van ongeveer één vierkante meter. Verdeel de verf goed tot die gelijkmatig verdeeld is.
 4. Werk elk vlak af van onder naar boven, zo worden overlappingen minder zichtbaar. Zorg ervoor dat de verf die je overlapt nog nat is. Schilder de muur in één keer, zonder te pauzeren.
 5. Verf droog? Breng op dezelfde wijze een tweede laag aan.
 6. Verwijder de tape als de verf nog nat is om beschadigingen te voorkomen.

Tips voor een binnendeur

Voor je begint …
Je binnendeur een nieuwe tint geven? Nieuwe, onbehandelde of beschadigde deuren en kozijnen? Start dan met een primer. 

Hoe bekom je een strak geschilderde binnendeur? Simpel, je volgt gewoon het stappenplan!

 1. Roer de primer goed op. Open de deur en start met een borstel aan de binnenkant van het deurkader. Schilder de randen met een hoekborstel en de vlakke delen met een kleine verfrol. Ga verder met de boven-, zij- en onderkant van de deur. Het deurvlak komt laatst. Tip: zet de deur eventueel vast met een houtspie zodat de deur niet tegen de natte verf van het deurkader kan komen.
 2. Schilder eerst de randen van de deur met een borstel. Verdeel de deur in twee denkbeeldige banen. Start bij de scharnieren. Gebruik een verfborstel voor de randen en breng daarna voldoende verf aan met een verfrol. Verdeel de verf goed en rol af van beneden naar boven. Zorg ervoor dat de verf die je overlapt nog nat is. Zo voorkom je strepen en baanvorming. Een kleine verfrol is handig voor het schilderen tussen klink en sleutelgat.
 3. Schuur na voldoende droging de primerlaag lichtjes op en maak stofvrij.
 4. Roer de verf goed op en ga op dezelfde manier te werk als bij het aanbrengen van de primer: eerst de binnenkant van het deurkader en daarna de rest van het kader.
 5. Schilder de deur. Daarbij werk je opnieuw in twee denkbeeldige banen. Maak de eerste baan breder dan bij de primerlaag, zo voorkom je de kans op baanvorming. Zet zeker voldoende verf op. Verdeel de verf goed en rol af van onder naar boven.
 6. Start in de tweede baan met schilderen rond de klink en werk daarna de rest van deze baan af. Zorg ervoor dat het eerste vlak nog nat is als je het tweede vlak schildert. Rol af van onder naar boven. Verwijder de tape als de verf nog nat is om beschadigingen te voorkomen.

Tips voor een plafond

Voor je begint …
Je plafond opfrissen met een (nieuwe) lik verf? Een primer vermindert absorptie en de kans op baanvorming. Kies een primer die past bij de staat van je plafond en roer het product zorgvuldig op.

 1. Verdeel het plafond in denkbeeldige vierkanten van één vierkante meter en werk vierkant voor vierkant af. Schilder eerst de randen met een hoekrol of een borstel en een klein verfrolletje voor een goede dekking en dezelfde structuur.
 2. Start met schilderen in een hoek bij het raam en schilder weg van het raam. Breng ruim verf aan voor een vak van ongeveer een vierkante meter en verdeel deze goed naar diverse richtingen.
 3. Eindig elk vak door af te rollen in de richting van het licht waar je begonnen bent met schilderen, zo zijn de overlappingen minder zichtbaar. Je kunt ook schilderen met een verfrol op een rolstok, zo heb je geen trap nodig. Respecteer de droogtijd van de primer die op de verpakking staat.
 4. Roer de verf goed op en ga op dezelfde manier te werk als bij de primerlaag. Start bij het raam. Schilder eerst de randen, dan de rest van het vierkant. Verdeel de verf goed en eindig elk vak door af te rollen in de richting van het licht of een vorig vak.
 5. Maak de vierkanten iets groter dan die van de eerste laag. Zo komen de randen van de vlakken niet op dezelfde plaats.
 6. Verwijder de tape als de verf nog nat is om beschadigingen te voorkomen.

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan