7 tips om het ideale badkamermeubel te vinden

Gepubliceerd op 22 January 2020

Het aanbod badkamermeubels is zeer uitgebreid. Weet je niet waar je moet beginnen in je zoektocht? Waar moet je zoal rekening mee houden bij het kiezen van een badkamermeubel? Ontdek onze frisse tips. 

1. Bereken de beschikbare ruimte

Een badkamer inrichten is meestal puzzelen. Meet daarom vooraf hoeveel plaats er beschikbaar is en deel je ruimte functioneel in. Je badkamermeubels spelen een grote rol, niet alleen zorgen ze voor opbergruimte, ze bepalen ook hoeveel bewegingsruimte je hebt. In België is een badkamer gemiddeld acht vierkante meter groot, maar we gaan steeds kleiner wonen. Fabrikanten spelen hier goed op in met modulaire en compacte meubelen met een geringe diepte, of opbergmogelijkheden in de hoogte. Informeer naar de slimme badkameroplossingen in je badkamerwinkel.

2. Bepaal hoeveel opbergruimte je nodig hebt

Een opgeruimde badkamer is gemakkelijker om schoon te houden. Bedenk wat je allemaal wilt opbergen en hoe je je badkamermeubel wilt indelen. Houd hierbij rekening met het aantal personen die de badkamer gaan gebruiken. Kies voor praktische oplossingen. De combinatie van een onderbouwkast aan je wastafel en een kolomkast is geen overbodige luxe. Bovendien kun je ook ruimte winnen door te kiezen voor een spiegelkast in de plaats van een vlakke spiegel. Hier kun je dan medicijnen, make-up en andere prullaria in opbergen. 

3. Open of gesloten badkamermeubel?

Heel eigentijds zijn de open onderbouwkasten en kolomkasten. Ze creëren een bepaalde openheid in de ruimte. Dit is wel dit niet weggelegd voor sloddervossen. Té vol geeft al gauw een rommelige indruk dus je kan er dus niet zoveel in opbergen. Kies je voor een gesloten kast, dan is alles mooi verborgen. 

4. Staand of zwevend meubel?

Een zwevend badkamermeubel zorgt voor een ruimtelijk gevoel in de badkamer, bovendien kun je gemakkelijker de vloer poetsen. Bij een staand meubel heb je meer opbergruimte. Wat je kiest is afhankelijk van je smaak en opbergbehoeften. Standaard is een badkamermeubel 90 cm hoog. Afhankelijk van de grootte van de gebruiker kan dit aangepast worden. 

5. Kies voor het juiste materiaal en afwerking

Een badkamermeubel moet bestand zijn tegen vocht en warmte. Kies dus voor eentje in duurzaam en kwaliteitsvol materiaal. Massief hout bijvoorbeeld is bijzonder geschikt. Het is zeer stevig en na verloop van tijd kun je het gemakkelijk opnieuw opschuren en eventueel verven. Daarnaast heb je ook badkamermeubels die gemaakt zijn uit hdf- of mdf platen die bestaan uit samengeperste houtvezels en kunstharslijm. De vezels van hdf hebben een hogere dichtheid dan mdf en zijn dus iets kwaliteitsvoller. 

De vezelplaten worden voorzien van een lak (mat of glanzend) of een houtfineer. Fineer bestaat uit dunne laagjes hout en ‘werkt’ niet zoals massief hout. Mdf of hdf kan ook afgewerkt worden met laminaat of melanine. Laminaat is iets kras- of stootbestendiger. Voor de rest zijn beide materialen heel gelijkend en verkrijgbaar in diverse looks. 

6. Vind je favoriete stijl

Badkamermeubels bestaan in verschillende stijlen: modern, landelijk, klassiek, … je hebt een zee aan mogelijkheden. Bezoek een badkamershowroom en vind er je match. Ben je eerder op zoek naar iets authentiek en uniek? Bezoek dan eens een antiekmarkt of kringwinkel. Misschien vind je daar een meubel dat je kunt omtoveren tot badkamermeubel. Houd er wel rekening mee dat het tegen vocht moet kunnen. 

7. Houd rekening met je budget

Je bepaalt zelf hoe duur je badkamer wordt. Denk vooraf na over de hoeveelheid budget dat je wilt besteden. Aan kwalitatief materiaal en design hangt nu eenmaal een groter prijskaartje. Is je budget beperkt? Ga dan op zoek naar aanbiedingen voor badkamermeubels. Dit vraagt misschien iets meer tijd en energie maar het is de moeite waard. Vaak geven badkamerwinkels kortingen of zijn er koopjes te vinden. Of je kunt op zoek gaan naar deals op veilingsites van falingen, tweedehandssites, ... 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan