Wie draait op voor schade in een huurwoning?

08/12/2014

Je zal het maar meemaken! Er is water gelekt uit de wasmachine en nu is de badkamervloer naar de vaantjes. Of je kunt de slaapkamer niet meer verluchten omdat het raam potvast zit. Moet jij als huurder de herstellingen voor je rekening nemen of kun je eisen dat de huisbaas het oplost?

De aansprakelijkheid van de huurder

Elke huurder moet als een ‘goede huisvader’ zorg dragen voor de woning die hij huurt. Daarom ben je aansprakelijk voor alle schade die wordt veroorzaakt tijdens de periode dat je in het pand woont. De aansprakelijkheid geldt eveneens voor schadegevallen toegebracht door je gezinsleden, andere inwoners en onderverhuurders. Gaat het om schade die te wijten is aan ouderdom en overmacht, dan ben je niet verantwoordelijk. Het is zo klaar als een klontje dat een goede huurdersverzekering onmisbaar is. Deze verzekering dekt de schade waarvoor jij aansprakelijk wordt gesteld. Ze brengt alle herstellingen in orde en biedt je de nodige bijstand.

De verantwoordelijkheid van de eigenaar

Op zijn beurt moet de eigenaar van de huurwoning instaan voor de goede staat van het gebouw. Alle nodige herstellingen die niet onder de aansprakelijkheid van de huurder vallen, zijn voor rekening van de huisbaas. Enkele voorbeelden? Schade die werd veroorzaakt door iemand anders, denk aan een inbreker die de voordeur heeft ingebeukt. Of door overmacht, wanneer een dakpan is weggewaaid door een rukwind.

En wat bij ouderdomsverschijnselen?

Geen enkele woning doorstaat de tand des tijds. Na pakweg vijftien jaar begint hier en daar het behang los te komen. Of door een versleten scharnier zit je opgescheept met een raam dat klemt. Het spreekt voor zich dat de huurder niet aansprakelijk is voor het verstrijken van de tijd. Daarom moet de eigenaar die ouderdomsverschijnselen aanpakken en de herstellingen uitvoeren.

Hoe los je geschillen op?

Weigert je huisbaas om de herstellingen uit te voeren die onder zijn verantwoordelijkheid vallen? Dan kun je naar de vrederechter stappen. Neem daarbij best een advocaat onder de arm, zo sta je steviger in je schoenen.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.