Hoe verloopt de plaatsing van een thuisbatterij? Een klant deelt zijn ervaringen.

Gepubliceerd op 03 September 2021

Het hoogste rendement uit je zonnepanelen halen, dat doe je door je opgewekte energie meteen te verbruiken. Niet evident! Gelukkig zijn er manieren om je zelfverbruik te verhogen. Met een thuisbatterij kan je je overschot aan zelfgeproduceerde elektriciteit opslaan om ’s avonds te gebruiken. Hoe verloopt de plaatsing van een thuisbatterij?

Milieubewust besparen op je energierekening

De familie Bertjens uit Genk koos enkele jaren geleden voor zonnepanelen vanuit milieustandpunt, maar ook om energie te kunnen besparen. Later volgden nog meer energiebesparende investeringen: een elektrische auto en recent ook een thuisbatterij. We vroegen de thuisbatterij-eigenaar naar zijn drijfveren en eerste ervaringen. Waarom een thuisbatterij? Hoe ging de plaatsing van de thuisbatterij in z’n werk? Is alles vlot verlopen? Ontdek zijn verhaal en laat je inspireren.

Alles over thuisbatterijen in één helder overzicht? Download je gratis e-book.

Vanwaar de keuze voor een thuisbatterij?

“Als een van de eerste gezinnen in België kregen we een digitale meter. Daarmee gebruik je de opgewekte energie van je zonnepanelen best wanneer de zon schijnt. Kwestie van minder gebruik te moeten maken van het elektriciteitsnet en minder netkosten te moeten betalen. Een uitdaging, want wij zijn vooral ’s avonds thuis en verbruiken vooral dan energie in huis. Koken, wassen, tv-kijken, computerwerk … De keuze voor een thuisbatterij was gauw gemaakt. Zeker met het aanbod dat ik kreeg en de premie van de overheid.”

Hoeveel kost jouw gewenste thuisbatterij? Vraag hier een vrijblijvende offerte aan.

Hoe heb je je geïnformeerd over thuisbatterijen?

“Ik ben vooral online op zoek gegaan naar informatie en advies. Ik merkte wel dat er tegenstrijdige info circuleert over thuisbatterijen. Daarom focuste ik me op objectievere sites, zoals die van de overheid of van energieleveranciers als Luminus. Je moet weten, onze bijdrage aan een beter milieu bepaalt voor een groot stuk de keuzes die wij maken als gezin. Dat speelde ook mee tijdens mijn zoektocht naar advies over thuisbatterijen. Hoe kan ik de energie die ik opwek met mijn zonnepanelen maximaal zelf verbruiken, in plaats van die op het net te moeten zetten?” Ontdek 4 tips om je zelfconsumptie te verhogen.

Hoe verliep de installatie van de thuisbatterij?

“Voor de installatie van mijn thuisbatterij koos ik voor Luminus Insaver, een bewuste keuze. Insaver – een Luminus-filiaal – plaatste eerder al mijn zonnepanelen en ik heb veel vertrouwen in hun medewerkers. De communicatie verliep vlot, bovendien kwamen ze vooraf ter plaatse checken of er voldoende ruimte was in mijn garage. Ze tipten meteen een goede oplossing voor mijn specifieke situatie en noden. Eigenlijk waren ze over de hele lijn vriendelijk en professioneel. Ook handig: Insaver Luminus bracht alles in orde voor de keuring en de overheidspremie.”

“Op een voormiddag was mijn thuisbatterij geïnstalleerd. De vakmannen lieten mijn garage netjes achter en legden alles helder uit.”

Welke thuisbatterij heb je gekozen, en waarom?

“Ik koos voor een thuisbatterij van het merk Pylontech. Dit op basis van drie redenen. De thuisbatterij moest aan de wand van mijn garage geplaatst kunnen worden, afgestemd zijn op mijn energieverbruik van ongeveer 9,6 kWh én compatibel zijn met mijn zonnepanelen.”

Hoeveel kostte je thuisbatterij?

“Onze thuisbatterij kostte 6.678 euro, inclusief btw en plaatsingskosten. De premie van de Vlaamse overheid bedraagt ongeveer 2.500 euro. De effectieve kostprijs voor mij was dus iets meer dan 4.000 euro.”

Welke besparing verwacht je, nu je een thuisbatterij hebt?

“De ervaring zal het uitwijzen, maar volgens mijn berekeningen kan ik op jaarbasis zo’n 500 tot 600 euro besparen. Op basis van het prijskaartje zou ik mijn thuisbatterij op zo’n 8,5 jaar terugverdienen. Dat komt overeen met de terugverdientijd voor mijn zonnepanelen. Een mooi vooruitzicht!”

Liggen er zonnepanelen op je dak, en wil je nog meer onafhankelijk worden van het net? Met een thuisbatterij kan je de overtollige energie opslaan om later te gebruiken, in plaats van die terug op het net te plaatsen. Vraag vandaag nog je vrijblijvende offerte aan.

Luminus

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan