Zijn vereisten gedekt door de huidige installatie

Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
1
Hallo,
We willen een nieuw fornuis plaatsens op electriciteit (ipv gas).
Dit zijn de gegevens van een toestel (https://www.smeg.com/be-nl/product/B95IMAN9) dat we overwegen
ELEKTRISCHE AANSLUITING:
Nominale aansluitwaarde: 10600 W
Spanning: 220-240 V
Spanning 2 (V): 380-415 V
Frequentie: 50/60 Hz
Lengte voedingskabel: 150 cm

Info over de aansluiting:
1668946259287.png
Voor mij is dit redelijk chinees. Ik heb +5 elektriekers gemaild met de vraag eens te komen zien maar geen enkele reageert.
Vandaar de post. Ik mail ook eens naar smeg, maar ik verwacht niet dat zij gaan zeggen dat onze installatie al dan niet conform is.

Hoe moet ik de 2 spanningen begrijpen?
Ik dacht eerst dat er 2 aansluiten moeten zijn, maar als ik dan de info over de aansluiting bekijk lijkt het maar 1 aansluiting te zijn.

In onze elektrische plannen (punt 15) en gelukkig ook in de zekeringkast zie ik deze 3 fase zekering naar de keuken gaan, de kabel ligt goed voor de installatie. De kabel zelf kan ik niet ziet wat er juist staat opgeschreven.

Nu is de vraag, is dit nu compatibel? is 20Amp genoeg? Zoniet, ik zie op plan dat er 40 amp aankomt in die zekering kast. Is het dan kwestie van de 3fase zekering voor de keuken te veranderen naar X amp?
En welke aansluiting moet ik dan nemen?

Bedankt!
stukje van het plan:
1668946905159.png

Foto zekering kabel 15 naar keuken:
1668946562394.png

foto van differentieel vd kast:
1668946605911.png
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
17.603
Waarderingsscore
4.523
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.237
Waarderingsscore
1.537
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4
Klopt niet
vuur heeft op 400V maar 2 fases nodig, dus 3 kabels is genoeg
maar ik denk dat TS geen 400V heeft, wel 3x230 en daar kan je vuur niet op aansluiten
dus mono 230V aan te sluiten
 

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
2.867
Waarderingsscore
571
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4

maar ik denk dat TS geen 400V heeft, wel 3x230 en daar kan je vuur niet op aansluiten
denk ook wel dat de aansluiting 3x230V is of de N is niet beveiligd. maar dan kan het nog op mogelijkheid 2 van de tekening.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.237
Waarderingsscore
1.537
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4

maar ik denk dat TS geen 400V heeft, wel 3x230 en daar kan je vuur niet op aansluiten
denk ook wel dat de aansluiting 3x230V is of de N is niet beveiligd. maar dan kan het nog op mogelijkheid 2 van de tekening.
Klopt, ik had figuur niet bekeken, enkel uitleg van TS gelezen
beste oplossing is dus 2, 99% zeker
 
  • Leuk
Waarderingen: bgcw

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
2.867
Waarderingsscore
571
Punten
113
het is alleen wat onduidelijk dat ze bv 4x4mm³ erbij zetten, dat is normaal zonder aarding en zij tellen de aarding er wel bij ;-)
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.237
Waarderingsscore
1.537
Punten
113
het is alleen wat onduidelijk dat ze bv 4x4mm³ erbij zetten, dat is normaal zonder aarding en zij tellen de aarding er wel bij ;-)
VOB !
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
17.603
Waarderingsscore
4.523
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4
Klopt niet
vuur heeft op 400V maar 2 fases nodig, dus 3 kabels is genoeg
maar ik denk dat TS geen 400V heeft, wel 3x230 en daar kan je vuur niet op aansluiten
dus mono 230V aan te sluiten
Vuur kan perfect op 3f+N = aansluitschema 5.
En je kan wel op 3x230 aansluiten. (Schema 2)

Je kan idd ervanuit gaan dat het 3x 230v is. Maar soms doen sommige rare dingen . 3p.zekering kan ook 2f en N zijn van een vorige kookplaat bv...
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.237
Waarderingsscore
1.537
Punten
113
Eerst moet je weten welke aansluiting je hebt. Mono, 3x230 of 3x400+N.
Met een vermogen van 11kw kom je toe met 3x400+N van 20A. Maar je hebt daar maar een 4x4 liggen, dus heb je een geleider tekort
Met 3x230 op 20A kom je te kort, maar zou wss nooit problemen geven omdat je nooit alles op max vermogen zet. 25A zou dan al beter zijn. En dat kan met 4x4
Klopt niet
vuur heeft op 400V maar 2 fases nodig, dus 3 kabels is genoeg
maar ik denk dat TS geen 400V heeft, wel 3x230 en daar kan je vuur niet op aansluiten
dus mono 230V aan te sluiten
Vuur kan perfect op 3f+N = aansluitschema 5.
En je kan wel op 3x230 aansluiten. (Schema 2)

Je kan idd ervanuit gaan dat het 3x 230v is. Maar soms doen sommige rare dingen . 3p.zekering kan ook 2f en N zijn van een vorige kookplaat bv...
Terecht, maar zelfde opmerking als hierboven
schema nog niet bekeken
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
1
Bedankt voor de snelle antwoorden!
Ik heb de spanning van de combinaties gemeten :)
bruin-blauw 238
zwart-blauw 238
zwart-bruin 410

aarding-bruin 238
aarding-zwart 238
aarding-blauw 0

met de handleiding van de digitale meter kom ik uit dat ik 3-230 heb.
Menu op de meter 32.7.0 & 52.7.0 en 72.7.0 geven allen +/-239 V

Dus dan begrijp ik dat de antwoorden zijn
a) ja, dat toestel kan maar als ik alles aanzet kan het licht uitgaan.
Dan moet ik een zekering van 25A zetten ipv 20alo
Bijkomende vraag: mag ik die zekering zomaar verzwaren, of moet ik met andere zaken rekening houden?
b) aansluitschema 2 kan gebruikt worden (en schema 5 dus niet?)

Alleszins een dikke merci!!
 

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
2.867
Waarderingsscore
571
Punten
113
klopt toch ergens niet, die 410V past niet in u 3x230V
maak eens een foto van de zekering in u teller.
 

stefan

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
10 mrt 2006
Berichten
28.237
Waarderingsscore
1.537
Punten
113
Bedankt voor de snelle antwoorden!
Ik heb de spanning van de combinaties gemeten :)
bruin-blauw 238
zwart-blauw 238
zwart-bruin 410

aarding-bruin 238
aarding-zwart 238
aarding-blauw 0

met de handleiding van de digitale meter kom ik uit dat ik 3-230 heb.
Menu op de meter 32.7.0 & 52.7.0 en 72.7.0 geven allen +/-239 V

Dus dan begrijp ik dat de antwoorden zijn
a) ja, dat toestel kan maar als ik alles aanzet kan het licht uitgaan.
Dan moet ik een zekering van 25A zetten ipv 20alo
Bijkomende vraag: mag ik die zekering zomaar verzwaren, of moet ik met andere zaken rekening houden?
b) aansluitschema 2 kan gebruikt worden (en schema 5 dus niet?)

Alleszins een dikke merci!!
400V meten als je een 3x230 aansluiting hebt kan niet

voor 400V heb je normaal 5 draden nodig, geen 4

vraag een elektricien om dit aantekeningen sluiten, veel veiliger
 

Tommie1

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
15 apr 2011
Berichten
4.850
Waarderingsscore
722
Punten
113
Idd, ik ben vrij zeker dat je in situatie 4 zit Met 2F+N.

Als er 4mm2 draden gebruikt zijn, dan mag je afzekeren op 32 A.
 

shutterfreak

Zeer Actief lid
Lid geworden
22 okt 2008
Berichten
547
Waarderingsscore
195
Punten
43
bruin-blauw 238
zwart-blauw 238
zwart-bruin 410
Dat lijkt verdacht veel op een 2-fasige automaat met gemeenschappelijke N, dus in een 3-fasige aansluiting op een 3x400V+N net. Tussen 2 fases meet je dan 400V, tussen een fase en de nul meet je dan 230V. Door de faseverdraaiing tussen 2 fases van 120° stroomt er netto minder stroom door de N (verschil tussen de stroom over beide fasen).

Kijk eens naar (1) de hoofdzekering in de meterkast (waarschijnlijk 4-polig), (2) de hoofddifferentieel in uw kast (waarschijnlijk 4-polig), en (3) indien aanwezig de kamgeleiders (opdruk waarschijnlijk L1 N L2 N L3 N of N L1 N L2 N L3).
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
17.603
Waarderingsscore
4.523
Punten
113
klopt toch ergens niet, die 410V past niet in u 3x230V
maak eens een foto van de zekering in u teller.
TS heeft niet gezegd 3x230 te hebben.
Zoals eerder aangegeven, gaan er sommigen er een beetje te snel van uit dat het dat is, door de 3p zekering
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
17.603
Waarderingsscore
4.523
Punten
113
Bedankt voor de snelle antwoorden!
Ik heb de spanning van de combinaties gemeten :)
bruin-blauw 238
zwart-blauw 238
zwart-bruin 410

aarding-bruin 238
aarding-zwart 238
aarding-blauw 0

met de handleiding van de digitale meter kom ik uit dat ik 3-230 heb.
Menu op de meter 32.7.0 & 52.7.0 en 72.7.0 geven allen +/-239 V

Dus dan begrijp ik dat de antwoorden zijn
a) ja, dat toestel kan maar als ik alles aanzet kan het licht uitgaan.
Dan moet ik een zekering van 25A zetten ipv 20alo
Bijkomende vraag: mag ik die zekering zomaar verzwaren, of moet ik met andere zaken rekening houden?
b) aansluitschema 2 kan gebruikt worden (en schema 5 dus niet?)

Alleszins een dikke merci!!
400V meten als je een 3x230 aansluiting hebt kan niet

voor 400V heb je normaal 5 draden nodig, geen 4

vraag een elektricien om dit aantekeningen sluiten, veel veiliger
Zoals ik al aanhaalde, er niet te snel van uitgaan dat het 3x230 is....
 

bgcw

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
22 mei 2011
Berichten
2.867
Waarderingsscore
571
Punten
113
klopt toch ergens niet, die 410V past niet in u 3x230V
maak eens een foto van de zekering in u teller.
TS heeft niet gezegd 3x230 te hebben.
Zoals eerder aangegeven, gaan er sommigen er een beetje te snel van uit dat het dat is, door de 3p zekering
hij denkt dat omdat hij gemeten heeft, maar zijn resultaten komen niet overeen met 3x230V lijk ik al zei.....
 

Joske_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
16 jan 2012
Berichten
1.492
Waarderingsscore
436
Punten
83
Als de metingen kloppen op de automaat voor het fornuis moet het gewoon volgens t 4de schematje aangesloten worden.
Dan zal er wel een 3-polige automaat gezet zijn naar t fornuis omdat in veel gevallen een fornuis genoeg heeft aan 2fases en een nul.
 
Lid geworden
16 nov 2009
Berichten
15
Waarderingsscore
0
Punten
1
Wederom bedankt voor de reacties8 Ik ga toch nog eens wat elektriekers proberen bellen.
Maar hier nog wat info.
Zoals gezegd, op de digitale meter zie ik 3 keer +/-240V verschijnen:
1669058477518.png

In de kast met de zekering (er zit ook nog een kast voor) meet ik op de differentieel 3 keer 400 en in combinatie met de N 3keer 240:
1669058600722.png1669058638978.png

hier nog de foto's van de kast, de zekering is linksonder:
1669058711233.png
1669058755566.png

ik begrijp er niet veel van. 240 lijkt binnen te komen en wordt dan 400?
We leven op hoop :)

merci!
Maarten
 
Bovenaan