Ontluchten na vernieuwen expansievat

Lid geworden
19 aug 2020
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Zojuist het expansievat (Reflex C, disk model, 25 ltr) vervangen van de CV-installatie (Vitodens 200-W WB2C). Was al paar keer nodig om water in systeem aan te vullen, en ook gemerkt dat druk toeneemt tot in het rode gebied als het eenmaal op temperatuur was. Vorig jaar dit huis gekocht en geen idee hoe oud het vat al was (was "1.10" op geschreven, dus kan zijn van begin 2010). Bij het wegnemen van het oude expansievat aan het gewicht al gemerkt dat het inderdaad vol zat met water.

Het expansie vat heeft de wateraansluiting aan de onderzijde. Het nieuwe vat was natuurlijk leeg bij de installatie en daarom vraag ik me nu af, waar gaat de lucht naartoe die in het vat aanwezig was ? De lucht gaat naar boven en kan alleen in het vat blijven, toch ? Is dat een probleem ? Had ik deze eigenlijk moeten vullen en zien dat er bij het aansluiten zo weinig mogelijk water uit zou lopen, of is de hoeveelheid lucht zo klein dat dit geen probleem zal is.

Alvast bedankt voor een reactie hierop,
Ben
 

Bijlagen

  • expansievat.jpg
    expansievat.jpg
    104,2 KB · Weergaven: 6

SanderR

Gewaardeerd lid
Lid geworden
19 jun 2019
Berichten
692
Waarderingsscore
254
Punten
63
Normaal is het:
- Voordruk van het vat berekenen + afstellen (druk aflaten of bijvullen), bv. 0.5 bar of 1 bar
- Nieuwe vat aansluiten op de CV
- Kraan naar het vat open zetten
- Druk in het systeem terug op punt brengen

In het vat zit een membraan waar aan de ene kant het CV water tegen drukt en aan de andere kant lucht zit. De druk van het CV circuit is iets hoger dan de voordruk in het vat waardoor deze water naar binnen zal drukken in het vat. Dat is geen probleem, daar is het voor gemaakt.

Bij het opwarmen van het CV water zal dit uitzetten en hierdoor gaat er nog meer water in het vat terecht komen. Wederom, geen probleem, zolang je vat groot genoeg is + je voordruk goed ingesteld is. De grootte van het vat + de voordruk bepalen namelijk hoeveel ruimte er nog is voor water, als het systeem op druk is.

Flamco heeft er een hele handleiding voor:
 
Bovenaan